Gilda Na N’fad

Gilda Na N'fad

Gilda Na N’fad

Gilda Na N’fad is het tweelingzusje van Joelson. Op 6 augustus 2020 zijn ze geboren. Joelson is een gezond jongetje, maar Gilda heeft ernstige gezondheidsproblemen; ze heeft Cerebrale Parese en is halfzijdig verlamd. Gilda kan wel zitten en staan, maar lopen lukt nog niet. Gilda en Joelson wonen samen met hun moeder en halfbroer bij de ouders van moeder in Komo. De vader van de kinderen woont in Buba waar hij studeert voor onderwijzer. De eerste man van hun moeder, de vader van hun halfbroer, is overleden. Vader gaat naar de Rooms Katholieke kerk, maar moeder gaat niet meer naar de kerk omdat ze niemand heeft die op de kinderen kan passen. Daarnaast brengt de familie regelmatig een bezoek aan de toverdokter die dan medicijnen om Gilda’s been bindt in de hoop dat ze daar kracht in krijgt, een gebruik uit het animisme.

Om moeder de juiste oefeningen aan te leren die ze met Gilda kan doen, zou het goed zijn als ze voor een korte periode naar het revalidatiecentrum in de hoofdstad gaan. Hiervoor hebben ze financiële ondersteuning nodig. Daarnaast heeft moeder begeleiding nodig in de verdere zorg voor Gilda.

Guinee-Bissau
Guinee-Bissau, een land in het westen van Afrika, grenzend aan de Atlantische Oceaan en aan de landen Senegal en Guinee. De officiële taal van Guinee-Bissau is Portugees.
Guinee-Bissau behoort tot de allerarmste landen ter wereld. Inwoners zijn vrijwel geheel afhankelijk van de opbrengsten van het land. Er is geen openbare elektriciteitsvoorziening en zelfs in de steden is drinkbaar water niet vanzelfsprekend, laat staan in de afgelegen dorpjes. Vrouwen en kinderen slepend met grote jerrycans water is een dagelijks terugkerend beeld.
Een groot deel van de bevolking hangt het animisme aan, een natuurgodsdienst waarbij krachten uit de natuur aanbeden worden. Het animisme kenmerkt zich ook door angst voor ziekte of onheil. Kinderen met een beperking worden in Guinee-Bissau dan ook gezien als veroorzakers van ziekten, ellende en de dood in families. Daarom wil een groot deel van de gemeenschap niets met gehandicapte kinderen te maken hebben en werpt hen weg. Deze ‘onzichtbare’ kinderen, nu vaak verborgen in donkere hutten, wil Kimon naar buiten halen en letterlijk in het licht zetten.

Project Jedidja
Het team van Jedidja is werkzaam in de provincies Quinará en Tombali, een groot gebied in zuidwest Guinee-Bissau. Daar realiseert Jedidja zorg voor ruim 500 kinderen met een beperking en stimuleert hen in de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Deze zorg is gebaseerd op een CBR-aanpak (Community Based Rehabilitation) waarbij kinderen binnen de eigen familie en gemeenschap opgroeien. Daar ontvangen ze zorg en begeleiding en worden ze maandelijks bezocht door een ambulant begeleider. Centraal staat hierbij de boodschap naar de ouders: uw kind is een waardevol schepsel! Daarnaast ontvangen kinderen passend onderwijs zodra dat mogelijk is.


Ja, ik sponsor Gilda Na N’fad voor €1,- per dag!  Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

  IBAN

  IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
  KVK: 4102 4606

  ANBI Status

  Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

  Download:
  Overeenkomst periodieke gift
  Advertentiekaart (bedrijven)

  Openingstijden

  Zondag Gesloten
  Maandag 08:30–17:00
  Dinsdag 08:30–17:00
  Woensdag 08:30–17:00
  Donderdag 08:30–17:00
  Vrijdag Gesloten
  Zaterdag Gesloten