Oksana Melnik

Oxana

Oksana Melnik

Oksana Melnik is op 11 mei 2003 geboren in Oekraïne. Ze is het schoolvoorbeeld voor iemand met het Syndroom van Down; heel lief en aanhankelijk en af en toe ook heerlijk eigenwijs. Daarnaast heeft ze grote spraak- en articulatieproblemen. Samen met haar jongere zusje Sofia woont Oksana bij haar vader en oma. Haar moeder is een aantal jaar geleden overleden aan kanker. Oksana en haar familie behoren tot de Oekraïens orthodoxe kerk. Samen met haar vader en zusje bezoekt ze regelmatig de club voor kinderen met een verstandelijke beperking van de baptistengemeente in Kiev.

Oksana zit op het speciaal onderwijs in Kiev, een project van Perspectiva 21.3, met deskundig christelijk onderwijspersoneel binnen de staatsschool. Voor kinderen als Oksana is dit een unieke mogelijkheid om naar school te kunnen gaan. Op het moment van schrijven, zomer 2021, zit Oksana in de tiende en laatste klas. De afgelopen jaren heeft zij diverse stages gelopen bij onder andere restaurants, een supermarkt en een hotel. Hierdoor heeft zij een basis gelegd voor vaardigheden als schoonmaken, bedienen, serveren en vakkenvullen. Het is de wens dat Oksana in september naar het privécentrum van Perspectiva 21.3 kan om daar verder les te krijgen, sociale vaardigheden te ontwikkelen en stage te lopen. Dit centrum is volledig afhankelijk van giften en ouderbijdragen. Door Oksana te sponsoren, brengt u haar weer een stapje dichter bij het uiteindelijke doel: een waardig en volwaardig leven leiden.

Wie Oekraïne hoort, denkt ongetwijfeld direct aan de annexatie van de Krim en aan de kernramp in Tsjernobyl. Maar Oekraïne is meer dan dat. Na Europees Rusland is Oekraïne qua oppervlakte het grootste land van Europa. Nederland past er ruim veertien keer in! Oekraïne kent een lange geschiedenis wat te zien is in de vele oude stadjes die het land rijk is. Buurlanden zijn met de klok mee: Rusland, Moldavië, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Polen en Wit-Rusland. Verder heeft het land in het zuiden en zuidoosten een bijna 2800 kilometer lange kustlijn langs de Zwarte Zee en de Zee van Azov. In het westen vind je de Karpaten, een gebied met bergen tot ruim 2000 meter hoog. Verder is het land vooral vlak met uitgestrekte gebieden ongerepte natuur, steppe, bosgebieden en moerassen. De officiële taal van Oekraïne is Oekraïens. Daarnaast wordt er door een groot deel van de bevolking ook Russisch gesproken. De meerderheid van de Oekraïners behoort tot de Oosters-orthodoxe kerk.

Perspectiva 21.3 is een christelijke organisatie in Brovary, een voorstad van Kiev, die opkomt voor de belangen van mensen met het Syndroom van Down, Autisme en andere verstandelijke beperkingen. Naast het veranderen van de publieke opinie over mensen met een verstandelijke beperking, biedt het project ook concreet hulp in de vorm van speciaal onderwijs, het creëren van passende banen, ondersteuning op de werkplek en begeleiding naar zelfstandig wonen. In maart 2021 heeft Perspectiva 21.3 een lunchroom geopend die dient als stage- en toekomstige werkplek. Verder zal er in september 2021 gestart worden met een centrum voor sociale adaptatie en arbeidsadaptatie waar na het speciaal onderwijs verder geleerd kan worden. Een groot voordeel van dit privécentrum is dat de christelijke identiteit voor 100% behouden kan worden. Wel betekent dit dat het centrum volkomen afhankelijk is van ouderbijdragen en giften van kerken, bedrijven en sponsors. Kimon is in 2013 gestart met een sponsorprogramma voor dit project.

Informatieblad


Ja, ik sponsor Oksana Melnik voor €1,- per dag!  Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

  IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44

  ANBI Status

  Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

  Download:
  Overeenkomst periodieke gift