Een missionaire stichting
De stichting Kimon is een missionaire stichting. Het uitzenden van veldwerkers ten behoeve van kinderzending is prioriteit. Gelet op de doelgroep, het noodlijdende kind, zal dit werk vrijwel altijd een diaconale component in zich hebben. Hulpverlening en evangelieverkondiging gaan hand aan hand. Het dagelijks brood èn het Levende Brood. In zijn boek ‘Zending in een wereld van nood’ (1946) schrijft prof. dr. J. H. Bavinck: ‘Het is in deze wereld met zoveel lijden en ellende eigenlijk nooit mogelijk alléén door woorden te prediken dat God liefde is. Alle verkondiging van het evangelie behoeft, om werkelijk in de harten te kunnen indringen, de voortdurende levende illustratie van daden van waarachtige barmhartigheid.’
Onderwijs
Kimon wil via onderwijs aan zending doen. Verschillende vormen van (non)formele onderwijsactiviteiten zijn voor Kimon het middel om kinderen en jongeren met het evangelie in aanraking te brengen, of daarin verder op te voeden. Deze activiteiten richten zich daarom allereerst op onderwijs uit en over de Bijbel.
De uitzending van veldwerkers
Kimon wil haar doelen verwezenlijken via de uitzending van veldwerkers. Deze dienen hun eigen thuisfront op te bouwen dat gedurende minimaal vier jaar in de kosten van uitzending en levensonderhoud kan voorzien. Veldwerkers gaan met de stichting een contract (‘uitzendovereenkomst’) aan.
De thuisgemeente van de kandidaat nauw betrekken
Bij het uitzenden van veldwerkers wensen we de thuisgemeente van de kandidaat nauw te betrekken. Zending, ook kinderzending, is een roeping en verantwoordelijkheid van de gemeente van Jezus Christus. De stichting wil hierin dienstbaar zijn aan de plaatselijke gemeenten. De daadwerkelijke uitzendhandeling geschiedt formeel door een predikant, de directeur of een bestuurslid, uit naam van de stichting Kimon.
Verantwoordelijkheid voor het zendingswerk
Veldwerkers dragen verantwoordelijkheid voor het zendingswerk dat ter plaatse geschiedt. Zij zijn hiervoor verantwoording verschuldigd aan Kimon als zendende organisatie; zij rapporteren periodiek, en leggen jaarlijks een werkplan voor ter goedkeuring.
Projecten van derden
Veldwerkers kunnen ook geplaatst worden op projecten van derden, zoals een ter plaatse functionerende zendingsorganisatie. In dat geval wordt met de betreffende organisatie een Memorandum of Understanding overeengekomen.
Afhankelijk van giften
Kimon is als organisatie volledig afhankelijk van giften van particulieren, kerken, scholen en bedrijven. Om een dekkend algemeen budget te verwerven worden middelen ingezet als nieuwsbrieven en 2 x per jaar de ‘Discipel’, de website, gerichte mailingen, advertenties en presentaties.
Investeren in projecten
Het investeren in projecten als scholen, opvanghuizen, klinieken, voedsel- of landbouwprojecten, etc. heeft geen prioriteit. Wanneer de situatie daar echter wel aanleiding toe geeft, gelden daarbij de volgende voorwaarden:
- de eigenlijke missie van de stichting wordt ermee gediend;
- de benodigde projectfondsen worden niet onttrokken aan het algemeen budget van de stichting; de veldwerkers kunnen daartoe zelf fondswervende activiteiten ondernemen, waar mogelijk ondersteund door hun Home Team of een werkgroep.
- de stichting heeft medezeggenschap in het project, onder meer via deelname in het plaatselijk bestuur.
- jaarplannen dienen ter goedkeuring aan Kimon Nederland te worden voorgelegd. Te allen tijde zal het beleid van Kimon erop gericht zijn de plaatselijke bevolking in te schakelen bij het bereiken van haar doelen; uiteindelijk dient bij alle werk op termijn een exit-strategie te worden gehanteerd. Ook zal steeds gezocht worden naar aansluiting bij lokale kerken en overheden.