Malawi, Blantyre

Over het project

De handen ineen voor shelter Tidzalerana.
Als je door de poort naar binnen loopt zie je eerst vrolijke gezichten. Dankbaar voor de verzorging, voeding, medicijnen en het onderwijs. Maar er is meer! Deze bewoners met hun beperking redden het niet alleen. Leven met een beperking in Malawi is zwaar. Dat dringt door als ik terugdenk aan het leven buiten de poort van deze schuilplaats. “Laten we voor elkaar zorgen”, dat betekent Tidzalerana. Verbindend samenwerken is wat we doen. Daarom voeren we actie voor deze 12 bewoners met een beperking. Ze mogen er zijn. Anderen hebben al gezorgd voor de huisvesting en het onderhoud.

Ze wonen in Blantyre, aan de voet van de berg in de wijk Ndirande. Daar in de dichtbevolkte krottenwijk wonen zo’n 100-duizend mensen waaronder veel armen. De schuilplaats Tidzalerana is gebouwd midden in die wijk.

Je vindt er houthandelaren en minibus-reparatiebedrijven. Maar ook kroegen, take-aways en producenten van tralies en kookpotten. Eerst is Ndirande nog overzichtelijk, maar verderop in de wijk verdwaal je in een wirwar van straatjes. Soms niet breder dan een geul waar in de regentijd het water doorheen spoelt.

Op Ndirande Market kun je álles krijgen. Van lijkkisten tot tweede handskleren, van groenten tot goedkope seks, van levende kippen tot gebakken vis. Dwars door Ndirande loopt de Nasolo-rivier. In de droge tijd is het een sloom stromend riool waarin malariamuggen broeden, kinderen spelen en vrouwen de was doen. In de regentijd is het een kolkende stroom die alles meesleurt.

Temidden van deze drukte wonen in een veilige schuilplaats 12 mensen met een beperking. Zij kunnen niet mee in de bedrijvigheid en kunnen zichzelf niet van een inkomen voorzien. Voorheen bleven zij als blok aan het been van de familie achter in een donkere kamer. Nu ontvangen ze dagelijks liefdevolle verzorging. Begeleiders starten hun werk met zingen en vertellen Grace uit de Bijbel. Ze is 20 jaar en komt uit Zomba, Grace is spastisch en zit sinds 2012 in haar rolstoel in Tidzalerana.

Grace heeft 24/7 zorg en begeleiding nodig. Ze is onlangs geslaagd voor de MSCE-examens HAVO niveau, een superprestatie van Grace. Nu volgt ze graag een opleiding informatietechnologie.

Voor € 38 per maand maakt u het verschil in het leven van Grace of andere bewoners?

Met ingang van 2019 werken we samen aan de bekostiging van dit project. Kimon neemt het bedrag van scholing/voeding/medicatie en wonen voor haar rekening. Er is jaarlijks €6240 euro nodig. Bent u bereid één van deze kinderen met een beperking voor uw rekening te nemen?

Neem contact op met Dianne van den Belt! Tel.: 0850407610

Doneren
Doneer onder andere voor dit project op:

Hoofdstad Lilongwe
Taal Chichewa en Engels
Inwoners 19.129.952
Oppervlakte 118.484 km²
Levensverwachting 62 jaar
Religie Protestant: 55%
Katholiek: 20%
Moslim: 20%
Kindersterfte 42/1000
HIV besmetting 11,9%

Stichting Kimon

 • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
 • 085 0407610
 • info@kimon.nl

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44

ANBI Status

Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Download:
Overeenkomst periodieke gift

Nieuwe veldwerkers

 1. Familie Blok
  70 dagen resterend
 2. Hans en Gerrie Kasbergen
  70 dagen resterend
 3. Marianne Janse
  70 dagen resterend
 4. Mirjam Marijs
  70 dagen resterend