Dona Sambu

Dona Sambu

Dona Sambu

Dona Sambu woont in Calima, Catio, in de provincie Tombali-de-Bas. De vader van Dona werkt op het land, maar momenteel is hij ziek. De moeder van Dona doet het huishouden en werkt ook op het land. De vader van Dona heeft nog een dochter bij een andere vrouw en een zoon bij nog een andere vrouw. Deze kinderen wonen niet bij hem. De moeder van Dona en Dona wonen nu samen met hem. Dona is geboren met problemen aan haar benen. Eigenlijk is er uiterlijk niets te zien, maar ze heeft geen kracht in haar benen om te staan. Ze kan op haar achterwerk prima vooruit komen, ze kan staan bij een stoel of als ze een looprekje vasthoudt, maar ze kan zonder hulp niet lopen. Haar armen zijn oké. En ook kan ze prima uit haar woorden komen. Dona heeft moeilijk gedrag. Als het niet gaat zoals ze het graag wil slaat ze andere kinderen en bijt letterlijk van zich af. Eigenlijk moet Dona gedragstherapie krijgen om op een goede manier om te leren gaan met haar frustratie. Maar die therapie is hier niet. Verder heeft ze een kinderrollator nodig en een rolstoel om naar school te kunnen gaan. En eigenlijk moet ze op school één op één begeleiding hebben vanwege haar gedrag. Overdag speelt ze wat met de kinderen uit haar buurt en helpt haar moeder een beetje bij het afwassen.

Land
Guinee-Bissau, een land in het westen van Afrika, grenzend aan de Atlantische Oceaan en aan de landen Senegal en Guinee. De officiële taal van Guinee-Bissau is Portugees. Guinee-Bissau behoort tot de allerarmste landen ter wereld. Inwoners zijn vrijwel geheel afhankelijk van de opbrengsten van het land. Er is geen openbare elektriciteitsvoorziening en zelfs in de steden is drinkbaar water niet vanzelfsprekend, laat staan in de afgelegen dorpjes. Vrouwen en kinderen slepend met grote jerrycans water is een dagelijks terugkerend beeld. Een groot deel van de bevolking hangt het animisme aan, een natuurgodsdienst waarbij krachten uit de natuur aanbeden worden. Het animisme kenmerkt zich ook door angst voor ziekte of onheil. Kinderen met een beperking worden in Guinee-Bissau dan ook gezien als veroorzakers van ziekten, ellende en de dood in families. Daarom wil een groot deel van de gemeenschap niets met gehandicapte kinderen te maken hebben en werpt hen weg. Deze ‘onzichtbare’ kinderen, nu vaak verborgen in donkere hutten, wil Kimon naar buiten halen en letterlijk in het licht zetten.

Project Jedidja
Het team van Jedidja is werkzaam in de provincies Quinará en Tombali, een groot gebied in zuidwest Guinee-Bissau. Daar realiseert Jedidja zorg voor ruim 500 kinderen met een beperking en stimuleert hen in de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Deze zorg is gebaseerd op een CBR-aanpak (Community Based Rehabilitation) waarbij kinderen binnen de eigen familie en gemeenschap opgroeien. Daar ontvangen ze zorg en begeleiding en worden ze maandelijks bezocht door een ambulant begeleider. Centraal staat hierbij de boodschap naar de ouders: uw kind is een waardevol schepsel! Daarnaast ontvangen kinderen passend onderwijs zodra dat mogelijk is.


Ja, ik sponsor Dona Sambu voor €1,- per dag!



    Stichting Kimon

    • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
    • 085 0407610
    • info@kimon.nl

    IBAN

    IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
    KVK: 4102 4606

    ANBI Status

    Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

    Download:
    Overeenkomst periodieke gift
    Advertentiekaart (bedrijven)

    Openingstijden

    Zondag Gesloten
    Maandag 08:30–17:00
    Dinsdag 08:30–17:00
    Woensdag 08:30–17:00
    Donderdag 08:30–17:00
    Vrijdag Gesloten
    Zaterdag Gesloten