José Weijers

José Weijers

José Weijers

José Weijers

José Weijers | Zuid-Afrika, Missionvale Care Centre & Harvest Kleinskool

Voorstellen
Mijn naam is José Weijers en ik ben opgegroeid in het Twentse Wierden. Sinds januari 2019 woon ik in Port Elizabeth, Zuid-Afrika en werk ik in Missionvale, één van de armste townships van Port Elizabeth. Vanuit Gods liefde mag ik hier meer hope, worth en joy geven, de drie kernwoorden van mijn missie.

Hoe het begon
Al lange tijd was er in mij een verlangen om naar een ander land te gaan om mensen te helpen in hun omstandigheden. Een paar jaar voordat ik naar Zuid-Afrika ging, wist ik dat het tijd was om actie te ondernemen en op zoek te gaan naar Gods plan. Ik bezocht een informatieweekend over wat het betekent om uitgezonden te worden en deelde dat met mijn thuisgemeente in Wierden. Ik heb met meerdere mensen en organisaties gesproken. Één van deze personen kende het Missionvale Care Centre, omdat hij met zijn goed-doel-organisatie in de stad een bakkerij heeft gebouwd die onder andere het Missionvale Care Centre van brood voorziet.

Naar Zuid-Afrika
En zo kwam het dat ik naar Zuid-Afrika reisde om dit centrum te zien. Ruim een week heb ik daar geholpen en heb ik ervaren hoe het is om te werken in een township. In deze week werd het voor mij duidelijk dat dit de plek is waar God mij vraagt te zijn. Terug in Nederland kwam ik in contact met Kimon en de Heere God heeft zegen gegeven voor de uitzending.

Missionvale
Missionvale is een arme gemeenschap met veel werkloosheid en daaraan gerelateerde problemen. Op dit centrum werk ik mee aan de ontwikkeling en het herstel van de gemeenschap. Bij ontwikkeling denken we bijvoorbeeld aan het vergroten van eigenwaarde. Herstel van de gemeenschap richt zich onder andere op het bevorderen van de zelfredzaamheid. Hiervoor zet ik praktische projecten op die aansluiten bij de behoefte van de bevolking.

Discipel
Door in mijn werk het evangelie te delen en het handen en voeten te geven, hoop ik een voorbeeld te zijn voor de jongeren. Zo mag ik gehoor geven aan de opdracht uit Mattheus 28 vers 19 om een discipel te zijn, waardoor ook het hart van het centrum, in de Heere, versterkt en uitgedragen wordt.

Eerste jaren
De eerste jaren heb ik mij met name gericht op de volgende drie doelstellingen:

  1. het opzetten en uitbreiden van kinder- en jeugdevangelisatie
  2. het werken aan een impactstudie naar het effect en de kwaliteit van de hulpverlening en
  3. het opzetten van een praktisch project voor kansarme jongeren, dit werd het recycle swopshop project.

Kinder- en jeugdevangelisatie
Op het terrein van Missionvale Care Centre staat een Primary School (basisschool). Door middel van een Bijbelklas mag ik de kinderen op deze school vertellen over de Heere Jezus.

‘Ouers het hulle kindertjies na Jesus toe gebring sodat Hij hulle kon aanraak’

Impactstudie
Het Missionvale Care Centre had behoefte aan een beter inzicht van de effecten van de hulpverlening. Hieruit kwam de vraag om aan een impactstudie te werken. Ik heb de verschillende onderdelen van het project, zoals voedselverstrekking en medische zorg, apart bekeken op kwaliteit, resultaat en verbeterpunten. Met de uitkomsten en resultaten kunnen verbeteringen worden doorgevoerd en betere keuzes worden gemaakt met als doel de hulpverlening uit te breiden. De impactstudie ligt momenteel stil. In de toekomst zal ik dit indien mogelijk weer verder oppakken.

Handwerkproject
Ook mijn creativiteit wilde ik hier graag inzetten om kansen te bieden. Op het Missionvale Care Centre is een graft unit (handwerk lokaal) waar verschillende producten gemaakt worden. Hier zijn echter vooral volwassen vrouwen actief. Ik heb mij ervoor ingezet om de jeugd, die geen kansen meer heeft op het volgen van de High School in de stad, praktische mogelijkheden te bieden door hen een vak te leren. Door omstandigheden is dit echter nog niet van de grond gekomen. Wel is er aan ander mooi project ontstaan!

Swop Shop
In een township zo’n tien minuten verderop kwam ik in aanraking met het Swop Shop project. Dit is een project waarbij mensen uit de gemeenschap lege flessen en andere recyclebare spullen kunnen verzamelen en inleveren. Met de punten die zij hiervoor krijgen, kunnen ze vervolgens iets kopen in het speciaal hiervoor opgezette winkeltje. Het gaat hierbij om voedsel, kleding, toiletartikelen en andere noodzakelijke spullen. In het winkeltje werken jongeren uit het township. Zo helpt dit project niet alleen de gemeenschap aan een schonere leefomgeving en aan de noodzakelijke levensbehoeften, maar helpt het ook de jongeren aan werk en een klein inkomen. Na overleg met de manager van Missionvale Care Centre heb ik in 2021 in Missionvale ook een Swop Shop gestart. Met groot succes!

‘There is a church because there is a mission’

Verlenging
Voor de komende jaren (verlengingsjaren) zijn opnieuw doelen bepaald. Naast de continuering van mijn werk in Missionvale hoop ik mij de komende jaren ook in te zetten voor Harvest Kleinskool.

Bijbelcursus
Harvest Kleinskool is een missiepost bij het township Kleinskool van Harvest Church in Port Elizabeth. Hier werk ik mee aan het uitbreiden van Zijn Koninkrijk in de gemeenschap. Dit doe ik onder meer door het faciliteren van een Bijbels gebaseerde cursus met de naam ‘Celebrate Recovery’. Deze cursus heb ik nu één keer helemaal gegeven. Begin 2022 hopen we opnieuw met de cursus te starten voor een nieuwe groep mensen.

‘Hieraan hebben wij de liefde gekend, dat Hij Zijn leven voor ons gesteld heeft; en wij zijn schuldig voor de broeders het leven te stellen.’ (1 Johannes 3:16)

Rehabilitatiecentrum
Met het faciliteren van een Bijbels gebaseerde cursus werk ik aan de fundatie voor één van de behoeftes in deze en de omliggende gemeenschappen. Tijdens de cursus komen de pijnpunten bloot te liggen waar deelnemers mee worstelen. Dit kunnen zaken zijn als: niet verwerkte pijn, drank, drugs en overspel. Door de intrinsieke motivatie om te veranderen, ontstaan tijdens de Bijbelstudie, is het nodig dat er professionele begeleiding wordt aangeboden. Uit deze behoefte is het proces gestart om een rehabilitatiecentrum op te zetten met een christelijke grondslag. Bij de visie voor de realisatie van dit rehabilitatiecentrum ben ik betrokken. Hier gaat gewerkt worden aan persoonlijk herstel waarmee we indirect werken aan het herstel van de gemeenschap.

Misschien zal mijn werk maar een kleine druppel zijn, maar de kinderen en bewoners van Missionvale en Kleinskool zijn het waard!

Wilt u graag mijn nieuwsbrieven ontvangen, stuur dan een mailtje naar: jweijers@kimon.nl

Bidt u mee voor het werk?

Doneren via de doneer knop kost € 0,35 per transactie. Uw bijdrage overmaken via onderstaand bankrekeningnummer is kosteloos.

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44, ten name van: Stichting Kimon
Vergeet niet om bij een bankoverschrijving de naam van de veldwerker te vermelden. (José Weijers)Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

IBAN

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
KVK: 4102 4606

ANBI Status

Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Download:
Overeenkomst periodieke gift
Advertentiekaart (bedrijven)

Openingstijden

Zondag Gesloten
Maandag 08:30–17:00
Dinsdag 08:30–17:00
Woensdag 08:30–17:00
Donderdag 08:30–17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten