Oekraïne, Moekatsjeve

  • Kimon
  • Oekraïne, Moekatsjeve

Oekraïne | Kinderwerk Dombok

Aan de rand van het dorpje Dombok, in het zuidwesten van Oekraïne, ligt een klein zigeunerkamp. In het kamp wonen ongeveer 160 kinderen in de leeftijd van nul tot zestien jaar. Marije Meerkerk zet zich in om deze kinderen onderwijs te geven en het Evangelie te vertellen.

Onderwijs
In het zigeunerkamp heeft Marije een preschool gestart. Kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar komen hier één ochtend per week spelen, knutselen, leren en ontdekken. Spelenderwijs leren de kinderen, die thuis veelal Hongaars spreken, de Oekraïense taal en worden ze voorbereid op school.

Veel kinderen in Oekraïne kunnen op hun tiende nog niet lezen en schrijven. Voor kinderen vanaf tien jaar heeft Marije daarom een meiden- en jongensclub opgezet. Één of twee keer in de week komen de kinderen naar deze clubs en krijgen ze onderwijs in lezen, schrijven, rekenen en algemene wereldkennis.

Evangelisatie
Op de preschool leren de kinderen ook over God. Ze zingen liederen, leren teksten, horen bijbelverhalen en leren bidden. Ook op de kinderclubs klinkt het Evangelie en leren de tieners de basis van het geloof. Het is de wens en ons gebed dat deze kinderen een persoonlijke relatie met God krijgen en de christelijke moraal zullen volgen in hun verdere leven.

Doneren
Doneer onder andere voor dit project op:

Marije Meerkerk

Over mij
Ik ben Marije Meerkerk. In december 2015 ben ik vanuit Bleskensgraaf, een dorp in de Alblasserwaard, verhuisd naar Moekatsjevo, een gezellig stadje in het zuidwesten van Oekraïne. Een halfuur rijden hiervandaan ligt het kleine dorpje Dombok. Daar mag ik werken onder de zigeuners.

Roeping
In 2009 maakte ik voor het eerst kennis met Oekraïne en ontstond er het verlangen om de Roma over God te vertellen. Toen ik eenmaal weer in Nederland was, ging dat verlangen niet weg. Ik geloof dat God mij dat verlangen gegeven heeft. Daarom heb ik er gehoor aan gegeven en ben ik na een tijd van voorbereiding naar Oekraïne uitgezonden.

Want ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, zal zalig worden. Hoe zullen zij dan Hem aanroepen in Wie zij niet geloven? En hoe zullen zij in Hem geloven van Wie zijn niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt?’ (Romeinen 10:14-14).

 Hoofdstad Kiev
 Taal Oekraïens en Russisch
 Inwoners 43.733.762
 Oppervlakte 579.320 km²
 Levensverwachting 72 jaar
 Religie Oosters-Orthodox: 76,5%
Katholiek: 8%
Moslim: 1,1%
 Kindersterfte 8/1000
 HIV besmetting 0,9%
  • Hoe gaat het nu met? - Op 24 februari 2022 breekt in Oekraïne de oorlog uit. De Zeeuwse Mirjam Marijs (31) is op dat moment werkzaam als veldwerker in het westen van Oekraïne. Als ze die Lees meer...
  • Noodhulp Oekraïne - Er is oorlog uitgebroken. Kinderen huilen. Zullen ze het overleven? Moeders huilen. Hoe zal de toekomst van haar kinderen eruitzien? Vaderharten huilen. Zullen zijn kinderen in vrede op kunnen groeien? Lees meer...
  • Mirjam op verlof! - Vanaf vrijdag 4 juni tot en met vrijdag 25 juni is Mirjam beschikbaar om bij u een (online) presentatie te verzorgen. Ze neemt u mee in haar bediening en vertelt Lees meer...
  • Perspectief 21/3 - Kimon steunt een project in Kiev, genaamd Perspectief 21/3. Een christelijk project dat zich richt op Bijbels onderwijs aan kinderen met het syndroom van Down. Het project wil deze kinderen Lees meer...

Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

IBAN

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
KVK: 4102 4606

ANBI Status

Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Download:
Overeenkomst periodieke gift
Advertentiekaart (bedrijven)

Openingstijden

Zondag Gesloten
Maandag 08:30–17:00
Dinsdag 08:30–17:00
Woensdag 08:30–17:00
Donderdag 08:30–17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten