Oekraïne, Pomichnaja

  • Kimon
  • Oekraïne, Pomichnaja

Oekraïne | Bethesda

In Pomichnaja zijn plannen gemaakt en is gezocht naar een geschikte locatie om een huis op te zetten voor gehandicapte kinderen, wat “Bethesda” zou gaan heten. Steeds meer dreigde echter de uitbraak van een oorlog. Daarom is het plan 'Bethesda' gepauzeerd, in de hoop dat er geen oorlog zou komen. Echter brak deze op 24 februari 2022 toch uit. Dit zorgde ervoor dat Stefanie moest vluchten naar het westen van Oekraïne, waardoor zij in Berehove terecht kwam. Berehove werd een toevluchtsoord voor vluchtelingen. De Heere heeft Stefanie laten zien deze vluchtelingen te mogen helpen. De Heere opende deuren om transporten met hulpgoederen naar Oekraine te laten komen.

Vanuit Nederland is de TFC actief betrokken bij het regelen van de nodige papieren voor de transporten. Sinds het begin van de oorlog (op dit moment maandelijks) komen er busjes of vrachtwagens met humanitaire goederen naar Oekraïne. De goederen worden opgeslagen in een loods. Yura (sinds 13 augustus 2022 getrouwd met Stefanie) is als hoofd aangesteld in deze loods met de opgeslagen goederen. Yura zorgt dat goederen uitgedeeld, doorgevoerd of opgestuurd worden. De humanitaire goederen worden onderverdeeld in 3 doelgroepen, namelijk: voor vluchtelingen, voor de gaarkeuken en voor het front. Ook worden gevluchte moeders met kleine kinderen een handje geholpen door hen te voorzien van materiële goederen. Stefanie en Yura mogen de vruchten op dit werk zien, doordat veel vluchtelingen, via het Woord wat open gaat in de gaarkeuken en opslag, tot geloof komen.

Naast het werk in de opslag en de communicatie met de transportgroepen, bezoeken Stefanie en Yura kindertehuizen, waar zij ook het Evangelie mogen vertellen. Hun gebed is of er een weg geopend mag worden zodat zij meer in dit werk kunnen dienen.

Bethesda

Bethesda is een huis voor gehandicapte kinderen en betekent ‘huis van Barmhartigheid’. In de Bijbel staat geschreven dat Bethesda een badwater was voor zieken. Een engel beroerde van tijd tot tijd het water en de zieke die dan het eerst in het water was, werd genezen.

Stefanie en Yura hebben allebei nog steeds het verlangen om 'Bethesda' op te zetten. Om dit te kunnen realiseren zijn er verschillende stappen nodig. Eén van de eerste stappen die genomen moeten worden is het veranderen van de Russische nationaliteit van Yura. Wettelijk gezien mag hij de Oekraïense nationaliteit aannemen, omdat hij geboren is in de Sovjetjaren. Om afstand te doen van zijn Russische nationaliteit moet hij naar Rusland. Door de oorlog is dit helaas niet mogelijk omdat de grenzen gesloten zijn. Om die reden laten zij deze plannen voor 'Bethesda' in oorlogstijd rusten.

Evangelisatie Yura en Stefanie mogen ook kinderwerk in kindertehuizen doen. Twee keer per week gaan Yura en Stefanie naar het kindertehuis. In het kindertehuis van Bat’ovo wonen gemiddeld 40 tot 60 kinderen. Deze kinderen wonen hier tijdelijk. In de periode dat zij hier wonen, wordt gekeken of de thuissituatie weer veilig is, of dat zij definitief uit huis geplaatst worden. Yura en Stefanie verdelen de groep in 2 groepen. Yura neemt de oudere kinderen en jongeren van 10 t/m 17 jaar. Stefanie neemt de kinderen van 3 t/m 9 jaar apart voor een programma. Yura behandelt verschillende Bijbelse thema’s met deze jongeren en Stefanie vertelt een Bijbelverhaal met een bijpassend knutselwerkje. Daarna komen de groepen weer bij elkaar en hebben Yura en Stefanie nog persoonlijk contact met de kinderen. En wat is er onder de kinderen een grote behoefte aan die persoonlijke aandacht. Gewoon een luisterend oor zijn voor deze kinderen. En wat komen er dan veel aangrijpende verhalen los wat deze kinderen in hun thuissituatie hebben meegemaakt. Yura en Stefanie hebben Evangelisatie als hoofddoel van de bezoeken aan de kindertehuizen. Het is het mooiste als een kind door dit kinderwerk over de Heere Jezus Christus mag horen dat Hij ook voor hen op deze aarde kwam en gestorven is en ze Hem mogen leren kennen.

Het gebed van Yura en Stefanie is of er een weg geopend mag worden zodat zij meer in dit werk kunnen dienen.

Doneren
Doneer onder andere voor dit project op:

Stefanie de Wildt - Oekraïne

Over mij
Mijn naam is Stefanie Evsikov-de Wildt en ik ben afkomstig uit Oud-Alblas. In 2017 ben ik verhuisd naar Berehove, een plaats net over de grens met Hongarije, in Oekraïne. Ik voelde mij door de Heere geroepen om te gaan werken onder kansarme kinderen. Ruim 2 jaar heb ik gewerkt op de kinderafdeling van het ziekenhuis in Berehove. In oktober 2019 ben ik verhuisd naar Pomichnaja (provincie Kirovohrad) en sindsdien ben ik ook verbonden aan Kimon. Pomichnaja ligt op 1000 km vanaf Berehove. Daar heb ik gewerkt in een familiehuis. Door het uitbreken van de oorlog was ik genoodzaakt om te vluchten en zo kwam ik weer in Berehove terecht. Daar ben ik in 2022 getrouwd met Yura en samen helpen we bij het uitdelen van hulpgoederen. Daarnaast mogen wij ook kinderevangelisatie doen in kindertehuizen.

Roeping
Jaren geleden was ik voor een werkvakantie in Oekraïne. Mijn conclusie was duidelijk: dit is geen plaats voor mij. Hier ooit wonen? Dat zou niets voor mij zijn. Ik had werk naar mijn zin in Nederland, mijn familie en vrienden. Nee, ik zou hen niet achter kunnen laten. Dat anderen dat kunnen prima, maar ik niet. Tot de Heere mij liet zien wat Hij wilde met mijn leven. Ik kon niet anders dan besluiten om in Oekraïne te gaan werken onder kansarme kinderen.

 Hoofdstad Kiev
 Taal Oekraïens en Russisch
 Inwoners 43.733.762
 Oppervlakte 579.320 km²
 Levensverwachting 72 jaar
 Religie Oosters-Orthodox: 76,5%
Katholiek: 8%
Moslim: 1,1%
 Kindersterfte 8/1000
 HIV besmetting 0,9%
  • Noodhulp Oekraïne - Er is oorlog uitgebroken. Kinderen huilen. Zullen ze het overleven? Moeders huilen. Hoe zal de toekomst van haar kinderen eruitzien? Vaderharten huilen. Zullen zijn kinderen in vrede op kunnen groeien? Lees meer...
  • Perspectief 21/3 - Kimon steunt een project in Kiev, genaamd Perspectief 21/3. Een christelijk project dat zich richt op Bijbels onderwijs aan kinderen met het syndroom van Down. Het project wil deze kinderen Lees meer...

Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

IBAN

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
KVK: 4102 4606

ANBI Status

Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Download:
Overeenkomst periodieke gift
Advertentiekaart (bedrijven)

Openingstijden

Zondag Gesloten
Maandag 08:30–17:00
Dinsdag 08:30–17:00
Woensdag 08:30–17:00
Donderdag 08:30–17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten