Oekraïne, Pomichnaja

  • Kimon
  • Oekraïne, Pomichnaja

Oekraïne | Familiehuis & Bethesda

In het zuiden van Oekraïne, drie uur rijden vanaf de havenstad Odessa, ligt het plaatsje Pomichnaja. In dit arme, troosteloze deel van Oekraïne steunt Kimon twee projecten: het familiehuis en Bethesda.

Familiehuis

Oekraïne kent veel beschadigde, kansarme kinderen. Sommigen zijn uit huis gezet, anderen door hun ouders in het ziekenhuis achtergelaten. In de zomer van 2019 heeft het Oekraïense echtpaar Andre en Alona alles achtergelaten om 1000 km verderop in Pomichnaja een familiehuis op te zetten. Het familiehuis biedt beschadigde kinderen een veilig en warm thuis waar geleefd wordt rondom een geopende Bijbel.

Woonvormen
In januari 2020 opende het familiehuis zijn deuren voor de eerste pleegkinderen. De woonvorm van het familiehuis lijkt op een ‘normaal’ gezin. De pleegkinderen noemen de pleegouders papa en mama. Om de woonvorm als gezin te laten functioneren is de opzet kleinschalig. Er mogen niet meer dan tien kinderen worden opgenomen. ‘Onze’ kinderen wonen er permanent, totdat ze volwassen en zelfredzaam zijn. Momenteel wonen er acht kinderen in het familiehuis, met binnenkort een uitbreiding van nog twee kinderen.

Evangelisatie
In het familiehuis ontvangen onze pleegkinderen een christelijke opvoeding. Tijdens het dagprogramma worden Bijbelverhalen verteld en christelijke liederen aangeleerd. Bij het naar bed gaan wordt met de kinderen gebeden, zoals een vader en moeder dat doen. Het is onze wens hen iedere dag voor te leven uit de Bron. Zo werken we aan de basis van de christelijke opvoeding.

Sponsorkinderen
Alle pleegkinderen hebben een rugzakje vanuit hun verleden met zich mee te dragen. Ze zijn geboren en opgegroeid bij hun biologische ouders in slechte leefomstandigheden. In het familiehuis krijgen de kinderen de liefde, aandacht en zorg die ze nodig hebben. De woonvorm kan financieel gezien nog niet op eigen benen staan en is afhankelijk van hulp van buitenaf. Daarom zijn de kinderen van het familiehuis opgenomen in het sponsorprogramma van Kimon. Neemt u één van deze kinderen financieel onder uw hoede?

Bethesda

Bethesda is een huis voor gehandicapte kinderen en betekent ‘huis van Barmhartigheid’. In de Bijbel staat geschreven dat Bethesda een badwater was voor zieken. Het water had genezende kracht.

Woonvormen
Naast het familiehuis in Pomichnaja staat het gebouw dat Bethesda is genoemd. In dit gebouw is het verlangen om kleinschalig gehandicapte kinderen op te nemen. Niet zoals in een kindertehuis, maar als een liefdevol gezin. De opzet is daarom ook kleinschalig.

Medische zorg
In Oekraïne zijn veel gehandicapte kinderen. Velen van hen wonen in kindertehuizen waar de zorg erg slecht is. De kinderen liggen uren in hun bedjes en krijgen geen begeleiding in hun ontwikkeling. De noodzaak voor goede opvang voor gehandicapte kinderen is groot. In Bethesda zullen deze kinderen opgevangen en liefdevol verzorgd worden.

Evangelisatie
Net als in het familiehuis krijgen de kinderen van Bethesda ook een christelijke opvoeding. De begeleiders leven vanuit de Bron en laten zo Gods trouwe zorg en liefde aan de kinderen zien. Ook wordt er met of voor de kinderen gezongen en gebeden en worden er Bijbelverhalen verteld.

Sponsorkinderen
Ook de kinderen die in Bethesda zullen komen wonen, worden opgenomen in het sponsorprogramma. Door één van deze kinderen te sponsoren steunt u het project heel concreet!

Bethesda is een groot gebouw, dat een grote renovatie nodig heeft. Voor de renovatie of nieuwbouw is een bedrag van €100.000,- nodig. Dit is heel veel geld. In biddend vertrouwen op de Heere Die de wegen kan en wil openen om dit bedrag bij elkaar te krijgen, willen we dan ook een beroep op u doen om dit project te sponseren.

Doneren
Doneer onder andere voor dit project op:

Over mij
Ik ben Stefanie de Wildt, afkomstig uit Oud-Alblas en woon sinds 2017 in Oekraïne. Sinds begin 2020 ben ik bij Stichting Kimon betrokken en werkzaam in Pomichnaja. Een plaats op ongeveer drie uur rijden van Odessa, diep in Oekraïne.

Roeping
Bijna vier jaar geleden was ik voor een werkvakantie in Oekraïne. Mijn conclusie was duidelijk: dit is geen plaats voor mij. Hier ooit wonen? Dat zou niets voor mij zijn. Ik had werk naar mijn zin in Nederland, mijn familie en vrienden. Nee, ik zou hen niet achter kunnen laten. Dat anderen dat kunnen prima, maar ik niet. Tot de Heere mij liet zien wat Hij wilde met mijn leven. Ik kon niet anders dan besluiten om in Oekraïne te gaan werken onder kansarme kinderen.

 Hoofdstad Kiev
 Taal Oekraïens en Russisch
 Inwoners 43.733.762
 Oppervlakte 579.320 km²
 Levensverwachting 72 jaar
 Religie Oosters-Orthodox: 76,5%
Katholiek: 8%
Moslim: 1,1%
 Kindersterfte 8/1000
 HIV besmetting 0,9%
  • Noodhulp Oekraïne - Er is oorlog uitgebroken. Kinderen huilen. Zullen ze het overleven? Moeders huilen. Hoe zal de toekomst van haar kinderen eruitzien? Vaderharten huilen. Zullen zijn kinderen in vrede op kunnen groeien? Lees meer...
  • Perspectief 21/3 - Kimon steunt een project in Kiev, genaamd Perspectief 21/3. Een christelijk project dat zich richt op Bijbels onderwijs aan kinderen met het syndroom van Down. Het project wil deze kinderen Lees meer...

Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

IBAN

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
KVK: 4102 4606

ANBI Status

Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Download:
Overeenkomst periodieke gift
Advertentiekaart (bedrijven)

Openingstijden

Zondag Gesloten
Maandag 08:30–17:00
Dinsdag 08:30–17:00
Woensdag 08:30–17:00
Donderdag 08:30–17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten