Marianne Janse

Marianne Janse

Marianne Janse | Oekraïne, Kindertehuis Svaliava

Over de missie
Kan ook een vrouw haar zuigeling vergeten, dat zij zich niet ontferme over den zoon haars buiks? Ofschoon deze vergate, zo zal Ik toch u niet vergeten‘. Jesaja 49:15

Voorstellen
Ik ben Marianne Janse en ik woon en werk sinds 2016 in Oekraïne. Toen ik voor het eerst kennis maakte met de baby’s die achtergelaten werden door hun ouders in het ziekenhuis, raakte het me dat ze door iedereen vergeten lijken te zijn. Kinderen zo prachtig en uniek geschapen, maar niemand die zich over hen verwondert, integendeel; ze liggen de hele dag in een bedje en worden eerder als last gezien dan als wonder. Dit drukt een stempel op de rest van hun leven. Juist in de eerste levensjaren is het zo belangrijk dat een kind leert wat liefde is, zich leert te hechten en de rust en veiligheid ervaart om zich lichamelijk en geestelijk te kunnen ontwikkelen.

Oorzaak
Helaas zijn er in Oekraïne op dit moment nog meer dan 105 000 kinderen die zonder hun ouders moeten opgroeien in ziekenhuizen, kindertehuizen en internaten. Hoewel de situatie in deze instituten de afgelopen decennia zeker is verbeterd, is het hier nog altijd een kwestie van overleven, in plaats van echt leven, groeien en ontwikkelen. Door het grote aantal kinderen, weinig medewerkers en weinig kennis op medisch en sociaal psychologisch gebied staan veel kinderen er eigenlijk helemaal alleen voor en worden vaak niet begrepen. Vooral kinderen met een special need hebben het moeilijk in kindertehuizen. Terwijl zij juist extra individuele aandacht nodig hebben, blijven ze vaak op de achtergrond en liggen dag in dag uit in bed. Ze krijgen niet de kans zich te ontwikkelen.

Kostbaar in Zijn oog
Ik geloof dat God deze kinderen niet vergeet en dat ze ontzettend waardevol voor Hem zijn. Ik ben dankbaar dat ik iets van Zijn liefde aan deze kinderen mag doorgeven. In de afgelopen jaren heb ik samen met andere vrijwilligers contacten opgebouwd in verschillende kindertehuizen en kunnen we hier kinderen bezoeken en met hen werken. Het leven van een kind in een kindertehuis is heel onzeker. Door een relatie met hen aan te gaan probeer ik een stabiele factor in hun leven te zijn. Ieder kind heeft iemand nodig die voor hem of haar opkomt, die luistert en zich zorgen om hen maakt. Maar ook iemand die geniet van elke ontwikkeling die het kind doormaakt en ziet hoe bijzonder hij is en hen in gebed bij God brengt.

Opkomen voor het kwetsbare kind
Een gedeelte van de kinderen die ik bezoek heeft een (aangeboren) handicap of aandoening. Juist deze kinderen hebben veel persoonlijke aandacht nodig en zijn zelf niet in staat deze aandacht ‘op te eisen’. Mijn verlangen is om er voor deze kinderen te zijn, oefeningen met hen te doen en voor hen op te komen, maar vooral met heel mijn hart van hen te houden en zo de liefde die God mij heeft gegeven aan hen door te geven. Door met de kinderen te knuffelen, met ze te spelen en hen te stimuleren in hun ontwikkeling wil ik hen laten zien dat ze waardevol zijn. Door met hen te lachen, te zingen en gezellig te kletsen wil ik hun lichtpuntjes in hun dagen geven. Ik geloof dat deze aandacht hoort bij de eerste levensbehoeften van een kind.. De afgelopen jaren hebben we mogen zien dat de kinderen door aandacht veranderden. Stille kinderen, waar je moeilijk contact mee kan krijgen, worden kinderen die van zich laten horen en reageren op hun omgeving en andere mensen.

Toekomst
Op dit moment werk ik in drie verschillende kindertehuizen. Als kinderen overgeplaatst worden naar een ander kindertehuis probeer ik hen daar te bezoeken. Helaas geeft het werken als vrijwilliger in kindertehuizen niet de mogelijkheid de situatie van de kinderen echt te veranderen. Uiteindelijk hoort elk kind in een gezin op te groeien. Daarom ben ik, naast mijn werkzaamheden in het kindertehuis, bezig met het opzetten van een klein gezinshuis. Een plek waar kinderen individuele aandacht en liefde kunnen krijgen en de kans op adoptie aanzienlijk verhoogd zal worden. Lees hier meer over op de pagina van Blossom Cottage.

Doneren via de doneer knop kost € 0,35 per transactie. Uw bijdrage overmaken via onderstaand bankrekeningnummer is kosteloos.

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44, ten name van: Stichting Kimon
Vergeet niet om bij een bankoverschrijving de naam van de veldwerker te vermelden. (Marianne Janse)



Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

IBAN

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
KVK: 4102 4606

ANBI Status

Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Download:
Overeenkomst periodieke gift
Advertentiekaart (bedrijven)

Openingstijden

Zondag Gesloten
Maandag 09:00–17:00
Dinsdag 09:00–17:00
Woensdag 09:00–17:00
Donderdag 09:00–17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten

Socials