Oekraïne, Svaliava

Oekraïne | Kindertehuis Svaliava

Een kind hoort op te groeien bij de eigen ouders. Dat gun je ieder kind. In Oekraïne wonen 106.000 kinderen niet bij hun ouders. Het is schrijnend dat veel kinderen verblijven in kindertehuizen en internaten. Hoewel in Oekraïne de zorg langzaam verbetert is er nog een hele slag te maken. Het opgroeien in een tehuis heeft grote gevolgen voor kinderen in hun ontwikkeling. Juist in de eerste levensfase zijn persoonlijke aandacht en liefde belangrijk. Na een aantal jaar in het ziekenhuis in Oekraïne te hebben gewerkt, starten Marianne Janse en Mirjam Marijs in de zomer van 2020 een project in het kindertehuis in Svaliava. Het is ons doel om de kinderen te laten ervaren dat ze waardevol en geliefd zijn.

Evangelisatie
Door vertellen, zingen en bidden, worden de Bijbelse geschiedenissen en het Evangelie overgedragen aan kinderen in Svaliava. En door liefde en aandacht te geven, ervaren ze dat iemand van hen houdt. Ook dragen we deze jonge kinderen, die veelal zelf nog niet kunnen bidden, op aan de Hemelse Vader.   

Medische hulp
Jonge kinderen worden vaak achtergelaten vanwege lichamelijke beperkingen. Mirjam en Marianne stimuleren hen in hun motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Sommigen leren na een periode van therapie lopen. Ook zijn er die niet zelfstandig kunnen eten. Deze kinderen ontvangen handcoördinatie oefeningen, zodat ze zelfstandig leren eten.

Woonvormen
In het kindertehuis verblijven kinderen tussen 0 en 4 jaar. Als een van de kinderen opgenomen wordt door adoptieouders in Oekraïne, hopen we dat de liefde en aandacht die ze hebben ontvangen positief bij mag dragen aan hun verdere ontwikkeling.

Over mij
Ik ben Marianne Janse, geboren in Den Haag en opgegroeid in een gezin met vijf kinderen. Na de middelbare school heb ik in Utrecht gewoond, waar ik Diergeneeskunde gestudeerd heb en één jaar als dierenarts heb gewerkt. Eind 2016 ben ik naar Oekraïne verhuisd.

Toen ik daar voor het eerst kennis maakte met jonge kinderen, die door hun ouders in het ziekenhuis werden achtergelaten, raakte me dat bijzonder. Ze lijken door iedereen vergeten te zijn. Dat is zichtbaar in kleine, onbelangrijke dingen; zoals een klein jongetje in een veel te grote roze hartjestrui. Niemand neemt de moeite om hem leuk aan te kleden. Maar ook in grote dingen die van levensbelang zijn; er is niemand die zich inzet om een operatie voor een kindje met een hartprobleem te regelen. 

Roeping
Ik geloof dat God deze kinderen niet vergeet en dat ze ontzettend waardevol voor Hem zijn. Ik ben dankbaar dat ik samen met Nederlandse collega’s iets van Zijn liefde aan deze jonge kinderen mag doorgeven. Door met ze te knuffelen, met ze te spelen en hen te stimuleren in hun ontwikkeling. Met hen te lachen en te zingen. Ik geloof dat deze aandacht hoort bij de eerste levensbehoeften van een kind. We hebben mogen zien dat de kinderen door deze aandacht veranderden. Stille baby’s, waar je moeilijk contact mee kan krijgen, ontwikkelden zich tot kinderen die van zich laten horen en reageren op hun omgeving en andere mensen. 

Mirjam Marijs veldwerkers

Over mij
Ik ben Mirjam Marijs. Geboren en opgegroeid in het Zeeuwse Hoedekenskerke. Na mijn opleiding SPW4 werd snel duidelijk dat ik met jongere kinderen wilde gaan werken. Na 3 maanden te hebben gewerkt met Romakinderen in Oekraïne, kreeg dat verlangen concretere vormen. Ik wilde van betekenis zijn voor kinderen die aan hun lot worden overgelaten. Kinderen geven wat ze nodig hebben om gezond te kunnen ontwikkelen en zich gewenst te voelen. Door de liefde voelde ik me met hen verbonden. Nog sterker dan aan kinderen in Nederland. 

Roeping
Na het werk in het ziekenhuis, ontving ik een hulpvraag uit het kindertehuis in Svaliava. Een woonvorm waar 110 kinderen van 0 tot 4 jaar zijn opgenomen. Meerdere kinderen met een lichamelijke beperking en een ontwikkelingsachterstand.

Ik zie er dagelijks naar uit om deze kansarme kinderen extra aandacht te geven en hen therapeutisch te begeleiden. Hen liefde te geven en telkens bij de Heere te brengen. Ik ben dankbaar iets te mogen betekenen in het leven van deze kinderen. Dat ervaar ik als mijn taak in Oekraïne.

 Hoofdstad Kiev
 Taal Oekraïens en Russisch
 Inwoners 43.733.762
 Oppervlakte 579.320 km²
 Levensverwachting 72 jaar
 Religie Oosters-Orthodox 76,5%
Katholiek: 8%
Moslim: 1,1%
 Kindersterfte 8/1000
 HIV besmetting 0,9%
  • Hoe gaat het nu met? - Op 24 februari 2022 breekt in Oekraïne de oorlog uit. De Zeeuwse Mirjam Marijs (31) is op dat moment werkzaam als veldwerker in het westen van Oekraïne. Als ze die Lees meer...
  • Noodhulp Oekraïne - Er is oorlog uitgebroken. Kinderen huilen. Zullen ze het overleven? Moeders huilen. Hoe zal de toekomst van haar kinderen eruitzien? Vaderharten huilen. Zullen zijn kinderen in vrede op kunnen groeien? Lees meer...
  • Mirjam op verlof! - Vanaf vrijdag 4 juni tot en met vrijdag 25 juni is Mirjam beschikbaar om bij u een (online) presentatie te verzorgen. Ze neemt u mee in haar bediening en vertelt Lees meer...

Stichting Kimon

  • Laan van Westenenk 12, 7336 AZ Apeldoorn
  • 085 0407610
  • info@kimon.nl

IBAN

IBAN: NL70 RABO 0157 5187 44
KVK: 4102 4606

ANBI Status

Stichting Kimon is door de Belastingdienst aangewezen als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt in dat uw giften aan Stichting Kimon zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Een gift is fiscaal aftrekbaar. Het voordeel van schenken aan ANBI’s is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Download:
Overeenkomst periodieke gift
Advertentiekaart (bedrijven)

Openingstijden

Zondag Gesloten
Maandag 09:00–17:00
Dinsdag 09:00–17:00
Woensdag 09:00–17:00
Donderdag 09:00–17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten

Socials